Kurser i arbete med spänning
Våra utbildningar inom AMS (arbete med spänning) förenar el- och leveranssäkerhet med ekonomi och arbetsmiljö. Vare sig det gäller arbete på lågspänningsanläggningar eller högspänningsanläggning kan du med hjälp av våra AMS-kurser både spara pengar och öka din kundnöjdhet. Med rätt kunskap blir det lättare att undvika sådant som till exempel drift- och produktionsstopp i underhållsarbetet.
Utbildningar i AMS – både teoretiska och praktiska moment
Arbete med spänning räknas som ett riskarbete och kräver en godkänd utbildning. Vi på STF erbjuder utbildningar inom AMS som förbereder dig för arbetet och som ger dig möjlighet att praktiskt tillämpa dina kunskaper.
Kurserna innefattar både teoretiska och praktiska genomgångar av bland annat apparatunderhåll, byte av konstruktioner och konstruktionsdetaljer. Du får bland annat kunskap om underhållsarbete enligt isolerstångsmetoden.
I vårt kursutbud finns bland annat:
- Arbete med spänning – Grundutbildning – Lokalnät – E1
Obligatorisk grundkurs för dig som vill utbilda dig vidare inom AMS Högspänning. Teoretiska och praktiska moment rörande underhållsarbete och rengöring enligt isolerstångsmetoden. - Arbete med spänning – Isolerstång – Luftledning – Lokalnät – E2
Teoretisk och praktisk genomgång av reinvesterings- och underhållsarbeten med isolerstångsmetod på friledningsnät. - Arbete med spänning – Isolerstång – Stationsanläggningar – Lokalnät – E5
Teoretisk och praktisk genomgång av de vanligaste förekommande arbetsmomenten inom avbrottsfritt apparatunderhåll i mottagnings- och fördelningsstationer. - Arbete med spänning – Lågspänning – Kopplingsutrustning – Grundutbildning
Praktisk och teoretisk utbildning i hantering av lågspänning/kopplingsutrustningar med isolerhandskmetoden/AMS.
Frågor om våra kurser?
Välkommen att kontakta oss på STF för mer information om vårt utbud av kurser inom arbete med spänning!
Arbete Med Spänning (AMS): fördelar, potentialer, arbetsmetoder och säkerhet
Arbete med spänning (AMS) är en arbetsmetod där tekniker kan utföra underhåll på spänningsförande anläggningar utan att bryta strömmen. För dig som är nyfiken går vi här igenom fördelarna med AMS och potentialerna som teknikerna måste förhålla sig till, samt de tre huvudsakliga arbetsmetoderna: isolerhandskmetoden, isolerstångsmetoden och barhandsmetoden.
Fördelar med arbete med spänning (AMS)
AMS-metoden möjliggör kontinuerlig drift och minimerar produktionsstopp genom att tekniker kan utföra arbeten utan att stänga av strömmen. Metoden är även fördelaktig för nätägare som slipper organisera strömavbrott och för slutkunden som bibehåller sin elleverans. Dessutom säkerställer AMS-metoden att den producerade energin kan levereras utan avbrott, vilket ökar effektiviteten i energidistributionen och minskar risken för onödiga förluster.
Jordpotential och faspotential
- Jordpotential är en referens för att mäta all elektricitet i ett system och den brukar räknas som noll volt. Jordens potential kan dock variera beroende på faktorer som jordens sammansättning och lokala elektriska fält. Genom att arbeta i en jordad miljö minskar risken för elektriska stötar.
Men när vi pratar om spänning är det inte alltid i förhållande till jord. Till exempel kan spänningen som kommer ut från en transformator ibland sakna koppling till jord. Då kan man jämföra spänningen mellan två faser i stället för i förhållande till marken.
- Faspotential är den spänning som finns mellan en fasledare och jord. Den spänningen kan vara mycket högre än jordpotentialen. När man arbetar med högre spänningar blir skillnaden mellan fasledaren och jord farligare. Därför behövs extra säkerhetsåtgärder och specifika arbetsmetoder för att arbeta säkert i sådana miljöer.
Arbetsmetoder inom AMS
AMS inkluderar tre huvudsakliga arbetsmetoder som anpassas efter olika spänningsnivåer och arbetssituationer:
- Isolerhandskmetoden
Denna arbetsmetod används för alla arbeten upp till 1 000 V (lågspänning) och fungerar även som ett alternativ vid mellanspänning från 10 kV upp till 30 kV (mellanspänning). Teknikern bär isolerade handskar och befinner sig på en fullisolerad plattform för att kunna hantera spänningsförande komponenter. Därmed befinner sig teknikern i ett icke definierbart tillstånd och kan utföra arbetet på ett säkert sätt utan att direkt komma i kontakt med främmande potential. - Isolerstångsmetoden
Vid isolerstångsmetoden används en isolerad stång för att arbeta på ett fastställt avstånd, vilket är vanligt vid spänningar mellan 10 kV och 130 kV (mellanspänning till högspänning). Stången är konstruerad för att ge erforderlig isolation till den aktuella faspotentialen. Teknikern befinner sig med utgångspunkt från jordpotential och undviker därmed direktkontakt med spänningsförande delar, vilket eliminerar risken för ström genomgång i kroppen. - Barhandsmetoden
Denna arbetsmetod används med fördel vid arbete över 130kV upp till och med 400kV (högspänning) då valet av metod underlättar arbetet ergonomiskt jämfört med att välja isolerstångsmetoden vid högre spänningar. Avstånden blir markant längre och mekaniken för arbetet med isolerstång skulle därför bli väldigt krävande.
Teknikern använder en så kallad konduktiv dräkt för att förhindra små urladdningar som skapas då teknikern kommer i närheten, eller i kontakt, med spänningsförande anläggningsdelar. Det gör i sin tur att teknikern inte upplever de obehagliga stötar som uppstår och kan orsaka ofrivilliga rörelser.
Arbete med spänning: En tidseffektiv och ekonomisk arbetsmetod
AMS-metoden är en arbetsmetod med stora fördelar för både säkerhet och ekonomi. Den möjliggör kontinuerligt underhåll av elnät utan att avbrott behövs, vilket gör den särskilt värdefull i dagens elintensiva samhälle. Med utbildning inom AMS förbättras teknikers säkerhet och arbetsmiljö, samtidigt som företag får mer tidseffektiva och kostnadseffektiva underhållslösningar.